Med högt ställda krav på den mest exklusiva ekologiska bomullen och naturfiber, där tillverkningen sker för hand som traditionen påbjuder eller på Fairtrade certifierade gårdar, hoppas vi att våra produkter ska lysa med sin integritet, ärlighet och skönhet.
På Haldi tycker vi att det ska vara möjligt att äga textilier som tillverkats på ett ekologiskt sätt. Att varor tillverkade av den mest exklusiva bomullen på marknaden idag, i enlighet med de mest ambitiösa kraven och som dessutom håller flera gånger längre än dagens konventionella producerade textilier ska vara tillgängliga för alla. På Haldi vet vi att en produkt kan vara både vacker och miljövänlig utan att kosta en förmögenhet. Det ena utesluter definitivt inte det andra. Vi ställer lika höga krav på design som vi gör på kvalité.


Bomull

Samtliga av Haldis bomullsprodukter har som minimikrav att vara GOTS certifierade

Certifieringen innebär att fibrerna är ekologiskt odlade enligt EU-direktiv och att det har gjorts kontroller under hela produktionskedjan av den ekologiska bomullen. Varje steg i processen måste alltså uppfylla speciella kriterier. Förutom att reglerna för användande av kemikalier i odling och beredning är stränga ställs det även upp sociala krav på bland annat arbetsförhållanden. GMO är förbjudet. Besök gärna GOTS hemsida för mer info: http://www.global-standard.org/.

Förutom de miljövänliga aspekterna av att använda ekologisk bomull - för jorden, grundvattennivån och för arbetarna som plockar bomullen - är ekologisk bearbetat bomull mer absorberande, frigör fukt mer effektivt och har kvar sin egna naturliga bakterieavisande förmåga (som inte har skadats av de icke-ekologiska kemiska processer som används i konventionell bomullsodling, bearbetning och färgning) och som därför inte kommer att lukta unken. Handdukar tillverkade av ekologisk bomull är också enklare att rengöra och kommer inte att bli hårdare med tiden.


Egyptiska textilier

Haldis egyptiska handdukar, som innehåller den GOTS-certifierade exklusiva 100 % ekologiska Giza bomullen, är tillverkade på Fairtrade certifierade gårdar i Egypten. Organisationen som vi samarbetar med är en pionjär på marknaden när det gäller ett biodynamisk och holistiskt tillvägagångssätt av odling och tillverkning av textilier och andra varor.
Organisationen har funnits sedan 70-talet och erhållit både svenska och andra globala utmärkelser kontinuerligt i flera år. Dessutom är de certifierade i enlighet med: GOTS, DEMETER, ISO 9001, 14001 och 22000, Fairtrade, NOP och OHSAS 18001 för att nämna några.


Haldis loofahs

Haldis loofah Delal är tillverkade av naturfiber i de sydöstra delarna av Turkiet.

Haldis loofah Walat är tillverkade av syntetfiber i de sydöstra delarna av Turkiet.

Tillverkningen sker för hand av kvinnor när de har tid över från sina dagliga sysslor i sina egna hem. Tillverkningen och försäljningen av loofahs möjliggör för dessa kvinnor att erhålla både självförtroende och självständighet i en region där arbetslösheten bland kvinnor är nästan fullständig. Precis som i andra delar av världen är det kvinnan som står för lejonparten av det oavlönade arbetet i hemmet.

Haldi vill därför, genom att erbjuda sina kunder dessa loofahs, möjliggöra för andra att ta del i en strävan att förstärka dessa kvinnors självkänsla och att det blir en dominoeffekt för deras barn, familj och för samhället i stort!


Haldis ansvar

Djur

Samtliga av Haldis produkter är och kommer alltid att vara fria från animaliskt ursprung. Punkt.

Miljö och mänskliga arbetsförhållanden

Haldi använder och kommer alltid att använda åtminstone 100 % GOTS-certifierade ekologiska bomull i samtliga av sina handdukar av bomull. Naturfiber som Haldi använder i sina loofah Delal är miljövänliga, dock utan GOTS certifiering eftersom organisationen i huvudsak fokuserar på bomullsfiber. Haldis loofah från kollektionen Walat innehåller syntetfiber. Detta ses för tillfället över för att introducera ett mer miljövänligt material, men efter att ha övervägt fördelarna och nackdelarna kommer dessa att tills vidare säljas med den enkla anledningen att det ger dessa kvinnor en inkomst som är extremt behövlig.

Trots att Fairtrade endast nyligen börjat certifiera textilbranschen är samtliga av Haldis produkter som producerats i Egypten Fairtrade certifierade.

Transport, emballage, kartonger och liknande

GOTS certifieringen ställer krav på hur varorna från leverantörerna ska förpackas. Förpackningsmaterial får inte innehålla PVC och förpackningsmaterial av papper eller kartong ska vara återvunnet eller certifierad enligt FSC och PEFC.

Vi kommer alltid att välja det alternativ som har minst påverkan på miljön utifrån de erbjudna alternativen som finns vid varje tillfälle från våra leverantörer.